Vietnam

Vietnám a hazai utazók körében még nem annyira ismert, mint Thaiföld. Oldalunkon a Vietnámba utazóknak szeretnénk segítséget nyújtani, hogy egy tartalmas, de emlékezetes utazásról térjenek vissza Vietnámból.

Vietnám a hazai utazók körében még nem annyira ismert, mint Thaiföld. Oldalunkon a Vietnámba utazóknak szeretnénk segítséget nyújtani, hogy egy tartalmas, de emlékezetes utazásról térjenek vissza Vietnámból. Kedvező árú Budapest Saigon repülőjegyet, vagy Budapest-Hanoi repülőjegyet tudunk foglalni utasainknak. Vietnámban a szállások nem drágák, így akár Hanoiban, Nha Trangon, Huéban, Hoi Anban, Saigonban tudunk mindenki számára megfelelő szállást foglani. Vietnámban belföldi repülőjegyeket, vonatokat, transzfereket is kedvező áron tudunk ajánlani.

Ország neve: Vietnami Szocialista Köztársaság (Cộng hòa Xã hội Chủ nghĩa Việt Nam)
Terület: 331 689 km²
Főváros: Hanoi ( Vietnamot 60 tartomány és 5 város alkotja, Hanoi, Ho Chi Minh város, Hoi An, Hue, Dalat )
Lakosság száma: 86.116 .59 fő (2006- ban)
Hivatalos nyelv: Vietnami. Az országrészek között dialektusbeli különbségek vannak. Az országban, főleg a turisztikai központokban több nyelvet is beszélnek ( angol, francia, orosz).
Vallás: konfucianizmus, taoizmus, buddhizmus, kereszténység. Az évszázadok során a vallások összefonódtak és kínai hiedelmekkel összefonódva egy hármas vallás alakult ki, melyet Tam Giao-nak neveznek. A vietnamiak 80%-a a Tam Giao vallást követi.
Időeltolódás: + 6 óra
Hívószám: + 84

Domborzat
Vietnám körülbelül 331 688 km²-en terül el, vagyis alig kisebb, mint Németország. Domborzatát 40-40%-ban dombok és hegyek alkotják. Sűrű erdői az ország 75%-át borítják.
Vietnám 1600 kilométer hosszan nyúlik el az Indokínai félsziget keleti partvonalán, az ország Kambodzsával, Laosszal és Kínával határos. Az S-alakú ország nagyobb kiterjedésű területei északon és délen találhatók, az ország középső része összeszűkül, a legkeskenyebb pontján mindössze 50 km széles. Vietnám területének háromnegyedét hegyvidék borítja, közülük is a legmagasabb a 3143 méteres Mount Fansipan, a Hoang Lien Son hegységben. A Truo Son hegység, az ország gerince végighúzódik a Laosszal és Kambodzsával közös határszakaszon. A hegyek mellett számos kitűnő homokos tengerpartszakasz található az országban, ezek közül kiemelkedik az ősi város Hoi An környéki szakasz, valamint délen Phan Thiet környéke.
Az északi országrészt döntően fennsíkok és a Vörös Folyó deltája, a középsőt hegységek, míg a délit part menti alföldek, a Dai Truong Son (központi hegyek) magasan fekvő sík vidékei, és a Mekong-delta jellemzik.

Vízrajz
Vietnámban sok a kisebb-nagyobb, bővizű folyó. A legjelentősebbek a Mekong és a Vörös-folyó. Deltáik az ország legsűrűbben lakott, legfejlettebb vidékei. A delták jelenleg is töltik fel a tengert, előrenyomulásuk egy év alatt is jelentős.
A Phú Quốc (Kambodzsában: Koh Tral) Vietnam legnagyobb szigete. Vietnam déli részén, Kambodzsához közel, a Thai-öbölben fekszik.

Éghajlat
Vietnám éghajlata trópusi monszun. A levegő páratartalma az év során átlagosan 84%-os. Az éves csapadékmennyiség 1200 és 3000 mm között, a hőmérséklet pedig 5 °C és 37 °C között mozog. Két évszak létezik: a hideg, illetve a májustól októberig tartó forró és esős. Az ország éghajlatában trópusi és szubtrópusi hatások érvényesülnek, a kellemes éghajlatú területek az évszakok szerint váltakoznak, ennek ellenére mindig lehet találni napos, meleg vidékeket. Az utazásra legalkalmasabb a két viszonylagosan száraz időszak, április-május és október-november. Az ország déli részein két évszak váltakozik, a májustól novemberig tartó nedves időszak (júniustól augusztusig a legesősebb). A legmelegebb időszak és ezért az utazásra legmegfelelőbb időpont február végétől májusig tart. A központi területek partvidéki részei májustól októberig szárazak, itt az esős időszak decembertől februárig tart. Északon, a hegyekkel övezett területeken lényegesen hűvösebb az időjárás, mint az alföldeken, itt télen akár fagypontig is csökkenhet a hőmérséklet. Északon két külön évszak dominál, a novembertől áprilisig tartó hűvös, nyirkos tél és a májustól októberig tartó forró nyár. Az északi és a középső területeken július és november között előfordulhatnak tájfunok is. Az átlaghőmérséklet északon, Hanoi környékén decembertől januárig a leghidegebb, 16 Celsius fok, míg a déli területeken ugyanebben az időszakban 22 fok. A nyári hónapok jóval melegebbek, északon júniustól augusztusig 28 Celsius fok az átlaghőmérséklet.

Öltözködés
Vietnámban a könnyű, pamutból készült ruháké, a túrákon pedig a kényelmes sportcipőé az elsőbbség, míg a napsugarak ellen egy fejfedő is jól jöhet. A nyári, esős időszakban mindig legyen kéznél egy esernyő vagy esőkabát, a téli hónapokban viszont egy vékonyabb pulóver vagy széldzseki jöhet jól északon és a hegyekben. A pagoda látogatásokra a férfiaknak hosszú nadrágot és rövid ujjú inget, pólót, a nőknek pedig térdet takaró szoknyát , nadrágot és vállát fedő felsőt kell viselniük.

Egészségügy
A személyre szólóan, orvos által előírt vagy szokásosan használt gyógyszereket vigyük magunkkal, továbbá javasolt egyes, alapvető gyógyszerek előzetes beszerzése, amelyekkel az esetlegesen előforduló enyhébb gyomorpanaszokat, fejfájást, stb. magunk kezelhetjük. A nagyobb városokban már sok gyógyszertár található, amelyek több, közismert külföldi gyártó cég szokásosan csomagolt gyógyszereit is árusítja. Az országba való beutazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de a hepatitis A és B oltás mindenképpen ajánlott. Orvosi vizsgálat, ellátás szüksége esetén a vietnami magyar külképviseletek (nagykövetség, főkonzulátus) adnak tanácsot és ajánlható címeket, de érdemes a nemzetközi kórházakat felkeresni. A vietnámi kórházak jók, a járóbeteg ellátás magas szinvonalú, de biztosítás nélkül senki se induljon útnak. Az egészségügyi helyzet, különösen az 1990-es második felétől, gyorsan javult, és továbbra is ez a tendencia. Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben előforduló árvizek idején terjedhet a malária. Ilyen veszély északon kevésbé fordul elő, - pl. Hanoiban és környékén ezekben az években szúnyog is alig található. A szokásos védőoltásokon kívül ajánlott az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Csak palackozott vizet fogyasszunk, a jégkocka fogyasztása nem ajánlott, ezt általában forraltvízből készítik. A nyilvános vécék Vietnámban nem túl bizalomgerjesztőek, a mosdókból hiányzik a WC papír, ezért azt mindíg vigyünk magunkkal.


Élővilág, természetvédelem, nemzeti parkok
Vietnamban változatos az élővilág, beleértve a termesztett növényeket is.
Két tájat nyilvánított természeti világörökséggé Vietnamban az UNESCO: Ha Long-öböl; Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás
A Vietnami Szocialista Köztársaság egy erősen centralizált rendszerben kormányzott állam, amit nagyban meghatároz a Vietnami Kommunista Párt (Đảng Cộng Sản Việt Nam). A kormány elméletileg ugyan független a párttól, ám a gyakorlatban az esetek többségében a párt utasításait követi. Ugyan történtek arra erőfeszítések, hogy a kormány és a párt tagjai ne ugyanazon emberek közül kerüljenek ki, ez a gyakorlat manapság is jellemző.

Politikai pártok
Az országban egypártrendszer van, melynek egyetlen szereplője a Vietnami Kommunista Párt.
Habár Vietnamban nem léteznek ellenzéki pártok, a külföldi vietnami közösségek számos szervezetet hoztak létre a kormány hatalmának gyengítése érdekében, olyan országokban, mint Franciaország és az Egyesült Államok.

Népesség, vallás, nyelv
Vietnam lakóinak száma: 81,62 millió
Az ország népességének 84 százaléka vietnámi, 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban, ezek közül legjelentősebbek a khmerek és az egykori Champa Királyság leszármazottai, a chamok. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás jelent meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. Az évszázadok során az első három irányzat népszerű kínai hiedelmekkel és helyi spirituális elemekkel keveredett, és ennek eredményeként kialakult az úgynevezett Hármas vallás, a Tam Giao, amit ma a lakosság 80 százaléka követ. A katolicizmust portugál, spanyol és francia hittérítők hozták az országba a 16- században. Ma Ázsia területén Vietnámban található a legtöbb katolikus vallású lakos (a népesség 8-10 százaléka), leszámítva a Fülöp-szigeteket. Ezek mellett megtalálható Vietnámban a hinduizmus, a kaodaizmus és az iszlám is.
Az ország hivatalos nyelve a vietnámi, de az egyes országrészek között vannak dialektusbeli különbségek. A vietnámin kívül több tucat egyéb nyelvet beszélnek az ország területén élő kisebbségek és a khmer, illetve laoszi nyelvet is beszélik egyes helyeken. A leginkább beszélt idegen nyelvek a kínai, angol, francia és orosz. Az ország népességének 84 százaléka vietnámi, 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban, ezek közül legjelentősebbek a khmerek és az egykori Champa Királyság leszármazottai, a chamok. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás jelent meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. Az évszázadok során az első három irányzat népszerű kínai hiedelmekkel és helyi spirituális elemekkel keveredett, és ennek eredményeként kialakult az úgynevezett Hármas vallás, a Tam Giao, amit ma a lakosság 80 százaléka követ. A katolicizmust portugál, spanyol és francia hittérítők hozták az országba a 16- században. Ma Ázsia területén Vietnámban található a legtöbb katolikus vallású lakos (a népesség 8-10 százaléka), leszámítva a Fülöp-szigeteket. Ezek mellett megtalálható Vietnámban a hinduizmus, a kaodaizmus és az iszlám is.
Az ország hivatalos nyelve a vietnámi, de az egyes országrészek között vannak dialektusbeli különbségek. A vietnámin kívül több tucat egyéb nyelvet beszélnek az ország területén élő kisebbségek és a khmer, illetve laoszi nyelvet is beszélik egyes helyeken. A leginkább beszélt idegen nyelvek a kínai, angol, francia és orosz.

Gazdaság
Mezőgazdaság: A lakosság 58%-a foglalkozik mezőgazdasággal (1990-ben még 70% volt). A művelési ágak az alábbiakban oszlanak meg: 21,5% szántó, 1% mezők és legelők, 29,6% erdők. A növéntermesztés jelentősebb az állattenyésztésnél. Haszonnövények: rizs, kukorica, repce, burgonya, manióka, szója, földimogyoró, cukornád, zöldség- és gyümölcsfélék(főleg banán és narancs), tea, kávé. Az országban szarvasmarhát, sertést, baromfit és bivalyt is tenyésztenek. Fa és nyerskaucsuk kitermelés.
Ipar: Vietnam legfontosabb ipari központjai Ho Si Minh-város (a volt Saigon), Hanoi, Hai Phong, Da Nang, Thai Nguyen, Can Tho és Vinh. Fő iparágai: textil- és élelmiszeripar, bányászat, építőanyaggyártás. Bányászat: feketekőszén, arany, kaolin, foszfát és konyhasó.

Kultúra
Kulturális világörökség: A világ kulturális örökségének része Vietnamban az UNESCO szerint:
Hué császárváros műemlékegyüttese (Hué város);
Hoi An ősi városa;
My Son Szentély.

Művészetek, Hagyományok, néprajz
A vietnámi kultúra szerves részét képezi a tradicionális selyemfestészet, a színház és táncművészet, a népzene, a kerámia- és zománcművészet, valamint a bábkészítés.

Ünnepek január 1.: Holdújév
január/február: Tet vagy vietnámi holdújév. Az ünnep tényleges napja a holdnaptártól függően évről évre változik. Hivatalosan 3 napos ünnep, de sok üzlet akár egy teljes hétre is bezár. Utazási szempontból ez a legpezsgőbb időszak Vietnamban a szállodák a repülőjáratok és a vonatok megtelnek.
április: Hung király ünnepe, 1 nap április közepe felé, a holdnaptárhoz igazodva
április 30.: újraegyesítés ünnepe
május 1.: a munka nemzetközi ünnepe
szeptember 2.: Nemzeti ünnep


Vízum
Magyar állampolgár a budapesti Vietnami Nagykövetségen beszerezhető vízummal és tartózkodási engedéllyel utazhat Vietnamba. A vízumkérelem benyújtásakor és annak átvételekor fordítsanak figyelmet arra, hogy a vízum a kért tartózkodási időre szóljon, mert annak meghosszabbítása Vietnamban nehézségekbe ütközik.
A Vietnamba történő belépéskor ’öszevont’ statisztikai és váműrlapot kell kitölteni, aminek másodpéldányát a kiutazásig meg kell őrizni és a kilépéskor le kell adni. Elvesztése esetén pénzbüntetést kell fizetni, továbbá hasonló űrlapot kell újra kitölteni.
Vietnámból való távozásunkkor a nemzetközi repülőtereken repülőtéri adót kell fizetnünk, amely 14 dollárba, vagy ennek megfelelő Dong-ba kerül. Egyes belföldi járatok is díjkötelesek, erről kérjük, tájékozódjon irodánkban!
A kábítószerek bevitelét nagyon súlyosan büntetik, ezért még a kábítószert (is) tartalmazó gyógyszerek bevitelétől is tartózkodjunk. Idegenek megbízását ne vállaljuk csomagok továbbítására.

Helyi fizetőeszköz
Vietnámban mindenhol a nemzeti valutát, a Dong-ot használják, de a nagyobb boltokban és éttermekben az amerikai dollárt is elfogadják. A dong, 1 VND = 10 háo = 100 xu. 1 USD= kb. 16 000 VND.
Nemzetközi hitelkártyák több helyen elfogadottak. A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott,a belföldi tiltott. A Vietnamba látogatók mindig hozzanak magukkal elegendő készpénzt, és szükség esetén legyen elegendő tartalék is. Magyarországról a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni. A külföldi fizetőeszközök közül az amerikai dollár a legelfogadottabb. A bankkártya- használat is terjed, de Hanoin és HCM városon kívül csak elvétve találhatók ATM készülékek.

Elektromos áram
220 voltos feszültség, 50 Hz.
Vigyünk magunkkal egy univerzális adaptert, mert nem a Magyarországon szokásos konnektor az elterjedt.

Hasznos telefonszámok
Rendőrség: 113
Mentők: 115
Tűzoltók: 114
Mindezek helyi telefonkészülékről tárcsázandók.

Vám- és devizaelőírások
Megengedett vámmentes behozatal 18 évet betöltött személy esetében a köv. árúcikkekre vonatkozik: 2 l szeszesital, 3 l sör, 400 db cigaretta, 100 db szivar, 500 g dohány, 5 kg tea, 3 kg kávé és saját ékszerek. Az említett termékek összértéke nem haladhatja meg a 300 USD-t. Elektromos fogyasztók, 7000 USD-t meghaladó készpénz, drágakövek, videofelvételek, értékes fémek esetében be kell az árút jelenteni a vámhivatalnak a kiutazáskori konfliktusok elkerülése érdekében.
Tilos a behozatala: fegyvereknek és lőszernek, robbanóanyagoknak, petárdáknak, pornográf és "politikailag helytelen" anyagoknak, a fennt említett mennyiséget meghaladó cigarettának, régiségeknek, drogoknak, mérgező anyagoknak.
Tilos az országból kivinni: régiségeket a Vietnámi Kultúrális Minisztérium engedélye nélkül, vietnámi pénzt, védett állatokat, hüllóket, madarakat. Olyan tárgy vásárlása esetén, amelyet a vámhivatal alkalmazottai régiségnek vélhetnek ajánlott megőrizni a számlát.

Következő figyelmeztetés
A nagyobb városokban a külföldiek által is ’veszélymentesen’ látogatható vendéglőkből, sörözőkből, szendvics-bárokból már nagy a választék. Nem tanácsos azonban élelmiszert fogyasztani, étkezni utcai árusoknál, kifőzdékben, - kivéve azokat a vendéglőket, amelyeket a külszolgálaton dolgozók egyébként ajánlanak. A vásárolt, héjastól fogyasztandó gyümölcsöket (pl. szőlő, paradicsom), valamint a zöldséget (pl. saláta) fogyasztás előtt fertőtlenítőszeres oldatban (Neomagnol) célszerű rövid ideig áztatni. A vendéglőkben, ill. szolgáltatásokért általában a számla szerinti, borravalót nem tartalmazó ár fizetendő. A borravalót nem várják el, de elfogadják. A csapvíz általános tisztálkodásra, mosogatásra, sőt: főzésre is kiválóan alkalmas, - ivás céljából azonban csak palackozott víz fogyasztandó, aminek beszerzése könnyen megoldható. Hosszabb utakra célszerű saját ivóvíz-készletről gondoskodni.


Magyar külképviselet

360 Kim Ma Street, Daeha Business Center, 12th floor.
Ba Dinh District, Hanoi VIETNAM (Hanoi - P.O.Box 18)
Telefon: (844)-771-5714 , -771-5715, -771-5718
Ügyelet: Mobil: (84) 90340-9660
E-mail: hungemb@hn.vnn.vn